ယခုအခါကင္ဆာေရာဂါကာကြယ္တားဆီးေရးအတြက္အစာအာဟာရအေျခခံေပၚတြင္ မူတည္ေနသည္ဟု ေကာက္ခ်က္ခ်လာၾကသည္။ သာမန္ထက္ပိုမို လြန္ကဲစြာဝၿဖိဳး၍ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ မ်ားလာေသာသူမ်ားတြင္ အဆီဓာတ္လြန္ကဲမႈမ်ားလာၿပီး ယင္းႏွင့္ ဆက္ႏႊယ္၍ အူမႀကီးကင္ဆာ၊ ေက်ာက္ကပ္ကင္ဆာ အစာေရမ်ိဳကင္ဆာ၊ ပန္ကရိယကင္ဆာ စသည္တို႔အျပင္ အမ်ိဳးသမီးမ်ား တင္သားကင္ဆာ အျဖစ္မ်ားလာၾကရသည္။
ထို႔ေၾကာင့္ သုေတသီမ်ားက ကင္ဆာေရာဂါ ကာကြယ္ႏိုင္ေရးအတြက္ အဆီပါဝင္မႈကို ေလွ်ာ့ခ်စားသံုးရန္ႏွင့္ အမွ်င္ဓာတ္ေပါၾကြယ္၀ေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားကို မ်ားမ်ားစားသံုးၾကရန္ သတိေပးထားသည္။ထို႔အျပင္သၾကားဓာတ္ပါဝင္မႈမ်ားေသာအစားအစာမ်ားႏွင့္ အငန္ဓာတ္ လြန္ကဲေသာ အစားအစာမ်ားကိုလည္းေရွာင္ရွားသင့္သည္။အမ်ိဳးသားမ်ားအတြက္ အရက္ကိုတစ္ေန႔လွ်င္၂ခြက္ထက္ပို မေသာက္သင့္ေၾကာင္းအႀကံျပဳထားသည္။အဓိကအခ်က္မွာ အပင္္ႏွင့္အပင္ထြက္ပစၥည္းကို မြန္းမံ ျပင္ဆင္ ထားျခင္းမရွိဘဲသဘာဝအတိုင္းစားသံုးျခင္းသည္ ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္တားဆီး ႏိုင္ေၾကာင္းပင္။
ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ေၾကာင္း ေဆာလ်င္စြာ သိရွိရန္ျဖစ္ၿပီး ေစာေစာသိရွိၿပီး ေရာဂါျဖစ္ခါစ အေျခအေနမ်ဳိး ဆုိပါက ကင္ဆာေရာဂါအမ်ားစုသည္ကုသ၍ ရာခိုင္ႏႈန္း ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား ေပ်ာက္ကင္းႏိုင္ေၾကာင္း သိရွိရသည္။ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ေၾကာင္းသိရိွသည့္အခ်ိန္ေစာမႈ၊ေနာက္က်မႈ ႏွင့္ေရာဂါျဖစ္ပြားသည့္ အဂၤါအစိတ္အပုိင္း တုိ႔ေပၚမူတည္ၿပီး ေပ်ာက္ကင္းႏိုင္မႈ၊ အသက္ဆက္လက္ ရွည္ရွည္ ေနထိုင္ႏုိင္မႈ ႏွင့္ ကုသရမည့္ နည္းလမ္းတုိ႔ကုိ အဆံုးအျဖတ္ေပးတတ္သည့္ ေရာဂါမ်ဳိး ျဖစ္ေၾကာင္း က်န္းမာေရးအတုိင္ပင္ခံ က ေျပာ သည္။
ယင္းေရာဂါကို ယခုအခ်ိန္၌ ေဆးဝါးမ်ားေကြၽး၍ ေသာ္လည္းေကာင္း၊ ခဲြစိတ္ထုတ္ပစ္၍ ေသာ္လည္းေကာင္း၊ ဓာတ္ေရာင္ျခည္ျဖင့္ ကင္၍ေသာ္လည္းေကာင္း၊ ထိုနည္း သံုးမ်ဳိးစလုံးကို သံုး၍ျဖစ္ေစ၊ သင့္ေတာ္ရာႏွစ္မ်ဳိး သို႔မဟုတ္ တစ္မ်ဳိးကုိ သံုး၍ျဖစ္ေစ ေအာင္ျမင္စြာ ကုသႏုိင္ေၾကာင္း သိရသည္။
ကမၻာ့က်န္းမာေရးအဖြဲ႕ WHOက လူတစ္ဦးလွ်င္ တစ္လ ဆီငါးဆယ္သား ခန္႔သာ စားသံုးရန္ စံႏႈန္းသတ္မွတ္ထား ေသာ္လည္း ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ လူတစ္ဦးဆီစားသံုးႏႈန္းမွာ တစ္လလွ်င္ ငါးဆယ္သား အထက္တြင္ ရွိေနေၾကာင္း မည္သည့္စားသံုးဆီမဆုိ မီးအပူခ်ိန္မထိပါက အႏၲရာယ္ မႀကီးေသာ္လည္း မီးအပူခ်ိန္ထိထားပါက အႏၲရာယ္ႀကီးေၾကာင္း၊ ထုိဆီကို အစဥ္စားသံုးမိပါက ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေၾကာင္း ၄င္းကထပ္ေလာင္းေျပာၾကားသည္။ ဆီေၾကာ္မုန္႔မ်ားအျပင္ ဝက္သား စားသံုးမႈ မ်ားပါကလည္း သည္းေျခေက်ာက္တည္ေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခ ျမင့္မားႏုိင္ေၾကာင္း သိရသည္။
ပါရာစီတေမာလ္ေဆး ၅ဝဝ မီလီဂရမ္ေဆးျပားအား လုိအပ္သည္ထက္ ပိုမိုေသာက္သံုးမိပါက အဆိပ္သင့္ေသဆံုးႏိုင္ေၾကာင္း အေထြေထြေရာဂါကု ဆရာဝန္ဦးစန္းေထြး က
”အျခားေဆးေတြထက္ ပါရာစီတေမာလ္ေဆးကို လူေတြက အလြယ္တကူ ဝယ္ေသာက္ေလ့ရွိၾကတယ္။ ဒီေဆးရဲ႕ အဓိကေဘးထြက္ဆုိးက်ဳိးက အသည္းရဲ႕လုပ္ေဆာင္မႈ ကို တိုက္ခိုက္တာပဲ။ အရြယ္ေရာက္ၿပီးတဲ့ လူတစ္ေယာက္ဟာ ေဆးတစ္ခါေသာက္ရင္ ပါရာစီတေမာလ္ ၅ဝဝ မီလီဂရမ္ ၂ ျပားထက္ ပိုမေသာက္သင့္ပါဘူး”ဟု ပါရာစီတေမာလ္ လြန္ကဲသည့္လကၡဏာမ်ားမွာ ဗိုက္ေအာင့္ျခင္း၊ ေအာ့အန္ျခင္း၊ မူးေဝျခင္း၊ မစားခ်င္ မေသာက္ခ်င္ျဖစ္ျခင္း၊ ေခြၽးထြက္လြန္ျခင္း၊ စိတ္႐ႈပ္ေထြးျခင္းမ်ား ျဖစ္ေပၚတတ္ၿပီး အဆုိးဆံုးလကၡဏာမ်ားအျဖစ္ မ်က္လံုးဝါျခင္း၊ ဆီးမည္းမည္းသြားျခင္း၊ အစာအိမ္အေပၚပိုင္း၌ နာက်င္ျခင္း စသည့္ ေဝဒနာမ်ား ျဖစ္ပြားတတ္ၿပီး ေနာက္ ဆံုးအေျခအေနအျဖစ္ အသက္ဆံုး႐ႈံးသည္အထိပင္ ျဖစ္ႏိုင္ေၾကာင္းသိရသည္။ ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ေရာင္းခ်ေနသည့္ ပါရာစီတေမာလ္ေဆးမ်ားမွာ ႏိုင္ငံစံုမွ ဝင္ေရာက္ၿပီး ေစ်းႏႈန္းအမ်ဳိးမ်ဳိးျဖင့္ ေရာင္းခ်ေနကာ ေဆးေတာင့္၊ ေဆးျပား၊ ေဆးရည္၊ စအိုတြင္းထည့္ေဆး ေတာင့္ စသည္ျဖင့္ ေဆးဝါးပံုစံအမ်ဳိးမ်ဳိးရွိေၾကာင္း သိရသည္။
”ဒီေဆးကို ပံုမွန္ေသာက္မယ္၊ စနစ္တက်သာေသာက္မယ္ဆုိရင္ ေခါင္းကိုက္တာ၊ ၾကြက္သား နာက်င္ ကိုက္ခဲတာ၊ အဆစ္အျမစ္ေရာင္၊ ခါးနာ၊ သြားကိုက္၊ အေအးမိဖ်ား နာတာေတြ ေပ်ာက္ကင္းေစႏုိင္ေပမယ့္ ေဆးလြန္ရင္ေတာ့ ေသႏုိင္ပါတယ္။ ေနာက္တစ္ခုက ဒီေဆးနဲ႔မတည့္ဘဲ ခႏၶာကိုယ္မွာ အနီကြက္ေတြ ေပၚလာတာ၊ အသက္႐ွဴရတာ ခက္တာ၊ မ်က္ႏွာ၊ လွ်ာနဲ႔လည္ ေခ်ာင္းစတဲ့ အစိတ္အပိုင္းေတြ ေရာင္ရမ္းတတ္တာမ်ဳိးလည္း တခ်ဳိ႕ လာျပတဲ့လူနာေတြမွာ ေတြ႕ရတယ္”ဟု အထက္ပါဆရာဝန္က ေျပာၾကားသည္။ ျမန္မာႏုိင္ငံအတြင္းရွိ အသက္အရြယ္ႀကီးသည့္ လူတခ်ဳိ႕သည္ ခႏၶာကိုယ္ နာက်င္ကိုက္ခဲ၍ ပါရာစီတေမာလ္ေဆးစားရင္း ေဆးစြဲသြားကာ ပဲေလွာ္စားသကဲ့သို႔ စားေနၾက ျခင္းမ်ားကို ေရွာင္ရွားသင့္ၿပီး အထက္ေဖာ္ျပပါ လကၡဏာမ်ား ေပၚလာပါက မိမိသေဘာႏွင့္ မိမိဘာသာ ေဆးသံုးစြဲေနမႈကိုရပ္ၿပီး ဆရာဝန္ႏွင့္ အျမန္ဆံုးျပသကာ ကုသမႈ ခံယူသင့္ေၾကာင္း အထက္ပါပုဂၢိဳလ္က အႀကံျပဳေျပာၾကားသည္
( မွတ္ခ်က္ ။ ။ ဖတ္႐ႉမိသူမ်ား အသိပညာ တိုးပြါးေစရန္ ႏွင့္ သိရွိႏိုင္ရန္ရည္ရြယ္၍ internet က်န္းမာေရးသတင္း ေဆာင္းပါးမ်ားမွ ကူးယူေဖာ္ျပျခင္း ျဖစ္ပါသည္။)
Popular Posts
-
Tetsukuri Ichi- Hand made Bazaar on this Sunday, Tokyo ,Toshima ku, Zoshigaya , Kichibojin Jinger ( at near our house)which one of the Shi...
-
ဖခင္ဦးထြန္း ျမိဳင္ မွတ္သားျပဳစုခဲ့ေသာ ဓမၼဒါနမွတ္စုမ်ား(၁) ဗုဒၶျမတ္စြာဘုရား၏ ေလာကီ-ေလာကုတၱရာဆိုင္ရာ တရားေတာ္မ်ား အပ...
-
ခရမ္သီးကို အေပၚပိုင္းခ်န္၍ ထက္ပိုင္းျခမ္းပါ ၊ထပ္၍စိတ္ပါ ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ ျဖဴ ဆီသတ္ထားတဲ့ထဲကို ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္ ့ ဆား ငပိ င႐ုပ္သီးမႈန...
-
ေဒါက္တာအရွင္ကုမာရာ ဘိဝံသ (D.Litt) (ဗန္းေမာ္ဆရာေတာ္ဘုရားၾကီး) အဘိဓဇ မဟာရ...
-
egg & milk butter & suger =butter Add caption Add caption ကိုယ့္အိမ္မွာေ...
-
ဘုရားနေဘး၌ အေဆာင္ပစၥည္းဝယ္ႏိုင္သည့္ေနရာ ဆင္းတုေတာ္ ဆိုဒ္စံု ၊ေရႊ,ေငြ,ေၾကးနီ,ေၾကးစိမ္း (ယခင္က၃ေရာင္သာ ) ႏွစ္ဆန္းတစ္ရက္ေန႕က ေရာင္းက...
-
ယခုအခါကင္ဆာေရာဂါကာကြယ္တားဆီးေရးအတြက္အစာအာဟာရအေျခခံေပၚတြင္ မူတည္ေနသည္ဟု ေကာက္ခ်က္ခ်လာၾကသည္။ သာမန္ထက္ပိုမို လြန္ကဲစြာဝၿဖိဳး၍ က...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment